Pers

Dansdocent Lianne Jacobs.

Dansdocent Lianne Jacobs.

Jeugdtheaterschool Kunst&Vliegwerf maakt vliegende start dit seizoen met drie nieuwe docenten

OOSTERWOLDE – Jeugdtheaterschool Kunst&Vliegwerf start het seizoen op vrijdag 19 september met gratis les en met drie nieuwe docenten. 

De drie nieuwe docenten hebben eigen inbreng en nieuwe werkvormen:

Gonda Jonker is een alleskunner. Ze geeft zang en kostuum, maar kan eigenlijk alles. Gonda: ,,Als kleuter werd ik altijd al helemaal blij van het horen van muziek en van de operettes waar mijn vader in zong. Ik was dan helemaal verrukt van de mooie folkloristische accessoires en van de kostuums van de dansgroepen uit de Balkan die Nederland bezochten.Veel kleuren, prachtige wijdtes in de rokken, witte bloesjes met kant, bloemen, belletjes en linten, borduursels…….en dan die specifieke stemmen en oude instrumenten……”

Ze werkte mee aan verschillende kostuumproducties o.a. het Goov, Bert Visscher en Karin Bloemen. Daarnaast deed ze de Bik opleiding zang.

Thomas van Ek kent Ooststellingwerf en omgeving, hij groeide op in Donkerbroek  maar verliet de gemeente om in Leeuwarden de opleiding te doen voor drama docent aan de NHL.

Wat Thomas belangrijk vindt is dat persoonlijke ontwikkeling van de leerling voorop staat. Het streven om leerlingen bewust te maken van hun eigen sterke en zwakke punten en hoe zij deze in hun leven kunnen gebruiken. Theater ziet Thomas als een hybride kunstvorm. Zijn passie  is om mensen een zo echt mogelijke ervaring te geven binnen theater, of zelfs het onmogelijke. Naast theater gebruikt hij daarvoor het beste uit verschillende kunstdisciplines, zoals Goochelen en Performance Art, disciplines die altijd al gebruik hebben gemaakt van de perceptie en ervaringen van de werkelijkheid.

Lianne Jacobs woont in Appelscha en vindt dans een belangrijk onderdeel als het gaat om de ontwikkeling van kinderen. ,,Dansen en bewegen is eigenlijk heel natuurlijk maar hoe ouder je wordt hoe lastiger het lijkt, omdat je het goed wilt doen. Binnen de lessen dans en beweging van de Jeugdtheaterschool gaat het niet om goed of fout maar om leren hoe je je lichaam kunt gebruiken om iets te vertellen op het podium.”

De lessen zijn voor iedereen tussen de 8  en 18 jaar. Kunst&Vliegwerf doet niet aan audities. Indeling van groepen gaat op leeftijd en ervaring. Er is een voorstroom groep, een doorstroom groep en krachtsroom voor jongeren van 14  jaar en ouder.

Alle lessen worden gegeven op de vrijdagmiddag en -avond, de voorstroomgroep begint om half 5 tot 18 uur. Om 18.30 tot 20.00 uur de leerlingen van doorstroom groep en dan van 20.15 uur tot 21.45 uur  de krachtstroom leerlingen. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen lessen. Alle lessen vinden plaats in de Kunstwerfplaats op de Venekoterweg 17c te Oosterwolde.

Aanmelden kan via info@kunstwerf.com
————————————————————————————————————————————————————————————————————————

`We zijn een lomp volkje’

  • – Foto: Boom regionale uitgevers

Emmen – Door de hallen van het Esdal College aan de Boermarkeweg lopen twee in blauw plastic gehulde meiden met een felgekleurd masker en een plastic hoorn op hun voorhoofd.

In een lokaal verderop staan klasgenoten in doorzichtig plastic met hoofddeksels die zijn gemaakt van wegwerpbekertjes.

Nog een lokaal verder staan leerlingen zich in bruine stofzakken te wringen, waarop ze boomschors, klimop en mos naaien. “Meneer, ik voel me net een Doritos-chipszak.” Is het soms carnaval?

Nee, niet bepaald. Alle derdejaars mavoleerlingen nemen deel aan een bijzonder project: Cultuur Kleurt Je Wereld. In dit samenwerkingsverband tussen het Esdal College en CQ Centrum voor de Kunsten krijgen de scholieren een tweejarig cultuurprogramma voorgeschoteld, die jongeren de nodige culturele verdieping moet bieden. Een van de eerste opdrachten is het inleven in een zelfbedacht volk.

De derdeklassers zijn daarom opgedeeld in zes volkeren, waarvoor onder meer een volkslied, rituelen en kleding door de leerlingen zelf gemaakt en bedacht moet worden. Vandaar dat er deze week kleurrijk geklede leden van het Watervolk, Wind En Wolkenvolk, Onderwereldvolk, Vuurvolk en Aardevolk door het schoolgebouw dwalen.
Docent Anja Boonemmer van het Esdal College is onder de indruk van de creaties van haar leerlingen. “Zien ze er niet fantastisch uit”, roept ze en wijst op de twee in blauw gehulde meiden. Trots kijken ze terug. “We gaan samen trouwen”, roepen ze lachend terug. Het Watervolk heeft dus duidelijk een progressieve kijk op vrouw-vrouwrelaties. “De bedoeling van dit project is dat jongeren zich inleven in een volk. Dat doen ze door er zelf invulling aan te geven, door na te denken over een eigen identiteit.”

Leerlingen kunnen zich wel vinden in het creatieve project. Dat geldt zeker voor Zoë Bar, Daphne van der Spoel en Angela Zwiers. “Die kostuums zijn het mooiste om te maken”, vindt het drietal.
Ze behoren tot het Onderwereldvolk en dat betekent veel zwart en stoere accessoires.
“Spikes, zwaarden en zwarte make-up horen er bij. Verder zijn we een erg lomp volkje. Blij dat we niet bij die doorzichtige groep horen. Dat lijkt me veel te braaf.”

———————————————————————————————————-

Rondje CultuurAfgelopen dinsdag en woensdag grote groepen leerlingen van het voortgezet onderwijs in huis in het kader van Rondje Cultuur. Rondje Cultuur is een project waarbij de eerste drie leerjaren van het voortgezet onderwijs kennis maken met culturele instellingen in Assen. De culturele instellingen stellen samen een programma op waarbij de cultuurcoördinatoren van het voortgezet onderwijs nauw betrokken zijn. Afgelopen dinsdag kregen de leerlingen workshops dans en een voorstelling van Club Guy&Roni aangeboden. Op woensdag stond theater centraal bij de workshops op het ICO (foto). Aanstaande dinsdag en woensdag wordt het weer zo gezellig druk in het ICO-gebouw.